С вкус на кускус от Мароко


Смесват сладко и солено не само в подправките, но и в ястията. Може да купите и у нас ръчно правените топчета, за да забъркате тажин

Фенерите и многоцветните килими са пропътували целия път от Мароко до София, за да радват посетителите на заведението. АЛБЕНА МИЛОШЕВА06.11.2010
Крум СтоевВ мароканския ресторант ще усетите уюта на един различен свят. Традиционният тажин от пиле с лимон и зелени маслини струва 11,90 за порция от 400 г.Крум СтоевЕвдокия Любенова представя най-вкусните марокански рецепти. Може да се пренесете директно в Кралство Мароко с кулинарен круиз в сърцето на София - отскочете до ресторант Annette на улица „Ангел Кънчев” 27 . Ще опитате екзотични марокански ястия в типичен интериор.
Пиле с круша в сос от вино, телешко със сушени сливи и мариновано пиле със зеленчуци с мед и горчица са само част от сладко солените комбинации в менюто. Вкусът им е странен, но много допада на българите. Дори добре познатият у нас кускус е различен, защото се прави ръчно и е страшно ароматен. Зрънцата са оформят от грис и брашно и
всяко се върти на пара между дланите
Към това „произведение” се добавя и сложна комбинация от подправки, които го превръщат в кулинарен шедьовър, обяснява майстор готвачът Евдокия Любенова. Тя е живяла къде ли не на арабския континент. Работила е като готвач в Палестина и Йордания. А най-големите кулинарни тайни на Мароко научава от обикновените домакини. И понеже знае езика, без проблем черпи тънкостите направо от извора.
Повечето типични марокански ястия се приготвят трудно - бавно и със специфични подправки. За радост на старателните домакини у нас също може да откриете ръчно направен кускус. Най-близък до оригиналния е този в арабските дюкяни около Женския пазар. Ако се заредите с него, можете да си приготвите някой традиционен марокански тажин. Това е ядене с кускус. Наименованието на ястието идва от специфичния съд, в който се сервира. Изглежда като глинена купа с конусовиден капак. Има много разновидности със зеленчуци и меса. Според регионите в страната се приготвя с разнообразни съставки. В планинските части е с месо, в пустинните – добавят прясно мляко, а на ивицата покрай Атлантическия океан го правят с риби, обяснява Евдокия.
Един от традиционните
тажини е с пиле, лимон и маслини
За съжаление на българина хлебоядец гозбата не се яде с традиционните арабски питки. Всеки обаче може да си ги поръча отделно. Те са малко по-дебели от познатите у нас. Мароканците почти не ядат хляб. Заместват го с изделия от кори за баница пълнени с телешко месо или спанак с подправки.
Канела, кориандър, шафран, джинджифил, куркума, присъстват в много марокански гозби. А в типичния за целия арабски свят микс от подправки най-силно се усеща канелата, която у нас сме свикнали слагаме на десертите. Към микса се добавят и “солени” билки. Смесването на сладко и солено е много характерно не само за подправките, а и за ястията. Често на месните специалитети се добавят сушени плодове. Заедно с ядките те са неизменна част от менюто на африканския континент. Другата изненада за небцето е таханът - течен „сос” от смлени сусамови семена, който е много хранителен и богат на витамини. Конкурира го само нахутът.