Хариса за любителите на пикантното


Хариса е невероятно пикантна паста известна под името тунизийски лют сос, популярна в северо-африканската кухня на Тунис, Алжир и Мароко.

Какво представлява хариса?

Съставките на хариса са различни в зависимост от вкуса на домакинята и географската област. Основните съставки са люти чушки, чесън, кориандър, кимион, лимонов сок, зехтин. Може да се добави ким, скилидки чесън, морска сол, фенел, глава едро нарязан лук, червена чушка.

Домашна хариса

Тази арабска люта паста може да се приготви и в къщи. За да се отвори ароматът по–добре, може за няколко секунди подправките да се запекат в горещ тиган. Чушлетата, по желание може да се изчистят от семето и се пасират грубо в блендер. Прибавят се останалите съставки и се пасира до получаване на паста. Някой може да я предпочита по едро смляна – въпрос на вкус. Ако ви се стори много гъста се прибавя зехтин. Така получената домашна хариса се оставя да престои в хладилник 24 часа, затворена в стъклен съд, за да се смесят ароматите и след това се сервира. За по-дълго съхранение в хладилник се слага тънък слой зехтин над соса. Може и да се консервира.
Пикантният вкус е истинско изпитание и за най-големите любители на лютивото. Те могат да опитат да я консумират самостоятелно, но може да се поднесе отделно и да се добавя по вкус към ястието. Тази люта смес придава арабски привкус на гозбите. В Тунис с хариса се овкусява кускус, риба, леблебия, агнешко и козе месо. В сахарските области има леко опушен вкус. На Запад използват хариса за овкусяване на сосове за паста, сандвичи, месо, патладжан.